Gegevens

Nederland


Hollandse Nieuwe


Van Dorp Installatie Techniek


Kantoren


Laat je inspireren

Binnen, Eetzaal, Kantoren, Inkom, Restaurant, Gang


BEWAREN

Projectinformatie

Het lichtontwerp voor het hoofdkantoor van Vopak in Rotterdam heeft Delta Light Nederland in nauwe samenwerking met het architectenbureau Hollandse Nieuwe uitgewerkt. De nadruk lag op de benedenverdieping met de ingang, de flexwerkplekken, de vergaderzalen en het bedrijfsrestaurant. Voor het hele project werd met led-armaturen gewerkt.

Bedoeling van het lichtplan was om verlichtingsoplossingen aan te bieden om de functionaliteit van en de gebruikservaring in elke ruimte zo perfect mogelijk te maken. Zo moest de verlichting in het bedrijfsrestaurant sfeervoller zijn dan in de hal of op de flexwerkplekken. Omdat het gebouw betonkernactivering heeft, is vooral met opbouwverlichting gewerkt. Bij de inkom was er wel een mogelijkheid om inbouwverlichting te gebruiken: daar werd als basisverlichting gekozen voor Oreo-inbouwspots, die met hun aureooleffect voor een decoratief accent zorgen.

De lange zwarte muur speelt een sleutelrol in het verlichtingsontwerp. De functie van de muur wordt extra benadrukt door over de volledige lengte Femtoline-profielen als indirecte verlichting te gebruiken. Bij de geperforeerde wereldkaart werd bovendien een ENDLESS-profiel gebruikt dat dienst doet als basisverlichting zonder afbreuk te doen aan het achtergrondlichteffect. In de gangen werd de bestaande opbouwverlichting vervangen door zuinigere en efficiëntere SUPERNOVA led-armaturen.

Om de sfeer en de akoestiek in het restaurant te verbeteren, werd een lamellenplafond geplaatst. Het plafond is gemonteerd op een 3-fasen spanningsrail die tevens de You-Turn On Reo AD-spots van stroom voorziet. De spots zijn uitgerust met 2700 °K led-lampen die voor een warme sfeer zorgen. Door de rail niet alleen voor de verlichting, maar ook als constructief element te gebruiken, konden de kosten worden gedrukt en werd tegelijk een kwalitatief hoogstaander eindresultaat bereikt.

Ook in de restaurantkeuken worden You-Turn-spots voor basis- en accentverlichting gebruikt. Hier werd opnieuw voor een kleurtemperatuur van 2700 °K gekozen die verse voedingsproducten perfect tot hun recht doet komen. Diezelfde kleurtemperatuur komt ook terug in de REO-lichtarmaturen in de koffiebar. Op de flexwerkplekken werden Femtoline HP-lichtarmaturen toegevoegd als indirecte werkplekverlichting.

Projecten in de kijker

Terug naar boven